Kysy kirjanpidosta tai verotuksesta

Kysy kirjanpidosta tai verotuksesta

Voit lähettää meille yleisluontoisia kysymyksiä kirjanpidosta ja verotuksesta. Valitsemme joka kuukausi 1-2 kysymystä ja annamme tähän vastauksen joka näkyy kotisivullamme kaikille. Palvelu on maksuton, mutta kysymyksiä tullessa useampia valitsemme näistä vain yhden.

Tilinpäätöksessä laskennallinen vero kirjataan huomioiden vahvistetut tappiot. Mikäli vahvistettuja tappioita on enemmän kuin yrityksesi verotettava tulos, ei tällöin muodostu laskennallista verovelkaa eikä täten tehdä kirjausta vastattavan puolelle verovelaksi. Mikäli yrityksesi olisi maksanut ennakkoveroja, ne kirjattaisiin lyhytaikaisiin saamisiin.
1. Oman asunnon käyttö yritystoiminnassa
Oman asunnon käyttö elinkeinotoiminnassa on tänä päivänä hyvin yleistä ja kysymys vähennyksiin liittyen ajankohtainen.
Kysymyksessä ei ole pohjatietona annettu yritysmuotoa joka olisi olennainen tieto tässäkin tapauksessa. Muistutankin kysyjiä ilmoittamaan aina mikä on yrityksenne yhtiömuoto (Osakeyhtiö, toiminimi, avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö, yhdistys, osuuskunta)
Vastaan kysymykseen nyt oletuksella, että kyseessä on yksityinen elinkeinoharjoittaja eli toiminimiyrittäjä.
Mikäli yrityksesi harjoittaa elinkeinotoimintaa omassa asunnossasi voidaan näihin kohdistuvien kulujen vähennys toteuttaa todellisten kulujen mukaan (a) tai vaihtoehtoisesti kaavamaisella työhuonevähennyksenä (b).
a) Todellisten kulujen vähentäminen perustuu verohallinnon arvioimaan kokonaistilanteeseen. Tähän vaikuttaa mm. se, että kuinka suuri osa asunnon pinta-alasta on yritystoiminnan käytössä. Mikäli suhteellinen osuus on vähäinen, ei kuluja voi vähentää todellisten kulujen mukaan. Lisäksi todellisten kulujen vähentämisessä pohdittavaksi tulee asunnossa asuvien henkilöiden määrä, harjoitetun toiminnan laajuus ja toimiala. Menoja jotka liittyvät omiin tai perheenjäsenen elantomenoihin ei voi vähentää verotuksessa. Näitä ovat mm. asuntolainaan liittyvät kulut ja lyhennykset, jätehuolto- ja kiinteistönhoitokulut, vakuutus, vesi- ja hulevesimaksut. Vähennyskelvottomilla elantomenoilla tarkoitetaan yleisesti sellaisia kuluja jotka syntyvät elinkeinotoiminnasta huolimatta. Todellisten kulujen vähentäminen edellyttää lisäksi, että kuluista voidaan esittää luotettava ja tositteellinen selvitys.
b) Kaavamaisella työhuonevähennyksellä tarkoitetaan verohallinnon ilmoittamia vähennysmääriä eri tapauksissa kun omaa asuntoa käytetään elinkeinotoiminnassa. Nykyiset vähennyksen perusteet ja määrät on esitetty alla:
Peruste 1.
Verovelvollinen käyttää asuntoaan jatkuvasti ja kokopäiväisesti tulojensa hankkimiseen
Vähennyksen määrä: 940,00 eur
Peruste 2.
Verovelvollinen käyttää asuntoaan jatkuvasti, mutta vain osapäiväisesti tulojensa hankkimiseen
Vähennyksen määrä: 470,00 eur
Peruste 3.
Verovelvollinen käyttää asuntoaan satunnaisten tulojen hankkimiseen muissa kuin yllä mainituissa tilanteissa
Vähennyksen määrä: 235,00 eur
Yhteenvetona 1. kysymykseen liittyen et voi vähentää asuntosi pakollisia elantomenoja verotuksessa. Mikäli yhtiömuotona olisi osakeyhtiö, voi yhtiö tällöin vuokrata osan asuntosi tiloista ja maksaa sinulle tästä vuokraa. Vuokran määrä tulee arvioida käyvän arvon periaatteella ja vuokratulo on sinulle pääomaverotettavaa tuloa.
2. Kulujen vähentäminen
Kysymys on laaja ja valitettavasti siihen ei ole yksiselitteistä vastausta. Yleisesti kaikki kulut jotka liittyvät elinkeinotoimintaan on lähtökohtaisesti vähennettävissä, mutta tässäkin on paljon poikkeuksia.
Yksinkertaistettuna voit vähentää kuluja joiden hankinnat kohdistuvat täysimääräisesti myytäviin palveluihin tai tuotteisiin. Esimerkiksi jos tuotat verotettavaa ansiota eläinaiheisilla videoilla ja tätä tarkoitusta varten tarvitset ruokia tai leluja, ovat ne lähtökohtaisesti vähennyskelpoisia. Vähennyskelpoisuutta voi rajoittaa se, että kuluista ei muodostu ansiota tai se on hyvin vähäistä ja ostetut tarvikkeet päätyvät yksityiskäyttöön esimerkiksi omalle lemmikkieläimelle. Tällöin verohallinto voi tehdä tulkinnan, että tarvikkeet ovat tosiasiallisesti päätyneet yksityiskäyttöön eikä täten ole verotuksessa vähennyskelpoisia. Tämä pohdinta pätee kaikkiin kuluihin.
Joudun valitettavasti markkinoimaan tässä kohtaa maksullista palveluamme mikäli haluat tarkemmin tietää vähennyskelpoisista kuluista koska kysymys on hyvin tapauskohtainen ja vaatii lisää pohjatietoa, sekä suunnittelua. Kotisivujemme www.kirjanpitoapu.fi voit tehdä esimerkiksi tilauksen tunnin konsultaatiosta jossa käymme tarkkaan läpi yrityksesi tilanteen ja saat tähän vastauksia. Tunnin konsultaatio maksaa 95,00 eur + alv.
3. Kanavan brändäys toiselta yritykseltä
Kanavan brändäys hyödyntäen toisia yrityksiä tai ammatinharjoittajia voidaan rinnastaa markkinointikuluihin eli ne ovat lähtökohtaisesti vähennyskelpoisia kuluja.
Tämän vastauksen oletuksena on, että kohteena oleva rakennus ja maa-alue on yrityksen omassa elinkeinotoiminnan käytössä eikä esimerkiksi hankittu myyntitarkoitukseen. Tällöin kiinteistöt ja rakennukset ovat aineellisia hyödykkeitä ja ne merkitään taseessa pysyviin vastaaviin. Pysyvissä vastaavissa koko kiinteistön arvo jaetaan yleensä maa- ja vesialueisiin, rakennuksiin, koneisin ja kalustoihin, sekä muihin aineellisiin hyödykkeisiin. Muut aineelliset hyödykkeet käsittävät esimerkiksi ulkoalueen asfaltoinnin ja maisemoinnin.
Mikäli investoinnissa on kyse omaisuudesta jonka todennäköinen käyttöikä on yli 3 vuotta tai hankintameno on yli 1200,00 euroa tulee meno jaksottaa eli aktivoida taseeseen. Myös hankinnat jotka muodostavat kokonaisuuden joka ylittää 3600,00 euroa tulee aktivoida.
Eli jos yrityksesi maisemointiin liittyvät investoinnit ylittävät edellä mainitut käyttöikä- ja hankintamenoarvot, tulee kulut kirjata taseessa pysyviin vastaaviin ryhmän ”muut aineelliset hyödykkeet” alle.
Valitettavasti lainasaamista ei voi vielä kirjata alas mikäli velallinen ei ole mennyt konkurssiin (ja pesästä ei kerry jako-osuutta) tai se ei ole yrityssaneerausmenettelyn kautta leikannut velkojaan. Saamisen arvonalennus edellyttää lopullisuutta.
Laajennan vastausta vielä muidenkin kuin lainasaamisten arvonalenemisiin liittyen koska saamisiin liittyy erilainen kohtelu riippuen niiden luonteesta.
Myyntisaamisten arvonalennukset ovat elinkeinoverolain mukaan vähennyskelpoisia menetyksiä siltä osin kuin suoritusta ei perustellusti enää odoteta kertyvän ja arvonaleneminen on ilmeinen.  Myyntisaamisten arvonalennus ei edellytä arvonalenemisen lopullisuutta. Eli arvonalennus voidaan kirjata mikäli myyntisaamista ei perustellusti enää odoteta esimerkiksi silloin jos myyntisaatava on vanha ja perintätoimenpiteistä huolimatta saatavaa ei olla saatu. Mikäli alaskirjattu saaminen joskus saadaan, voidaan se tulouttaa yhtiön kirjanpidossa.
Muiden saamisten kuten lainasaamisten arvonalennuksen käsittely poikkeaa myyntisaatavien arvonalentumisista. Jos saaminen ei ole myyntisaaminen, arvonalennuksen vähennyskelpoisuuden edellytyksenä on arvonalenemisen lopullisuus. Lopullisuus on käytännössä hyväksytty esimerkiksi vastapuolen konkurssitilanteessa tai yrityssaneerauksessa jossa velkoja leikataan. Tämä seikka on hyvä huomioida myös tilanteissa jossa saamisen luonnetta muutetaan. Alla yhteenveto korkeimman hallinto-oikeuden päätöksestä 2018:77
Yritys oli toimittanut tytäryhtiölleen tuotteita joista oli kertynyt myyjäyhtiölle myyntisaamisia. Yhtiö ja tytäryhtiö oli myöhemmin sopineet, että osa myyntisaatavasta muunnetaan pääomalainaksi. Tytäryhtiö oli mennyt parin vuoden päästä tästä konkurssiin. Yritys oli vaatinut saatavan menetystä verotuksessa, mutta se hylättiin.
Päätöksen tulkintana oli se, että saatava oli menettänyt myyntisaamisen luonteen ja tätä oli käsiteltävä lainasaamisena. Tosin lainasaamiseenkin voidaan tehdä arvonalennus konkurssitapauksessa ja tähän ei KHO:n päätöksessä otettu kantaa.
Kavalluksesta, varkaudesta tai rikoksesta aiheutuvat menetykset ovat lähtökohtaisesti vähennyskelpoisia. Vähennyskelpoisuus edellyttää kuitenkin menetyksen lopullisuutta joten vähennysoikeutta ei ole esimerkiksi silloin kun tekijä on sitoutunut korvaamaan rikoksella aiheutetun vahingon ja täten korvauksen saaminen on mahdollista. Käytännössä verohallinto on muutamissa tapauksissa suhtautunut hämmentävän nihkeästi menetyksen lopullisuuteen vaikka kyse on poliisinkin mukaan ollut huijaus.  Olkaa tarkkoina arvonalentumiskirjausten kanssa koska virheellisistä (tai verohallinnon mielipiteen eriävästä) käsittelyistä voi saada menetyksen lisäksi veronkorotuksen.

Viranomaisen asettama sakko ei ole verovähennyskelpoinen eli sitä et voi käsitellä verotuksessa kuluna. Jos kyseessä on yksityinen pysäköintivalvontaa harjoittavan yrityksen antama rangaistusmaksu voi tämän vähentää yrityksesi verotuksessa kuluna edellyttäen, että rangaistusmaksu on tullut elinkeinotoiminnan harjoittamiseen liittyvän asioinnin seurauksena.

Mikäli toiminimesi ei ole arvonlisäverorekisterissä käsitellään ostot kirjanpidossa verollisina eli kirjataan kuluksi sisältäen arvonlisäveron. Tällöin arvonlisäveron osuutta ei siis vähennetä vaan jää kuluksi tuloslaskelmaan.

Hei Liisa, Yrityksen velvollisuudesta laatia kirjanpito on määritetty kirjanpitolaissa. Laissa ei ole määritetty, että tämä pitäisi tehdä ammattikirjanpitäjän toimesta. Eli sinun ei ole pakko hankkia kirjanpitäjää. Yritystoimintaa säätelee useampi laki, kuten mainittu kirjanpitolaki, laki elinkeinotulon verottamisesta, sekä tuloverolaki. Eri yhtiömuodoille on olemassa myös erikseen annetut lait. Lainsäädännön lisäksi yritystoimintaasi koskettaa asetukset, verotuskäytäntö ja verohallinnon ohjeistukset. Mikäli sinulla on kiinnostusta perehtyä näihin tai taustasi antaa hyvän pohjan, voit selvitä yksin kirjanpidon, kausiverotuksen ja tuloverotuksen hoitamisesta.

Urani aikana olen törmännyt kuitenkin liian usein yrittäjiin jotka ovat yrittäneet suoriutua kokonaan yksin kirjanpidon ja verotuksen hoidosta ja asiat ovat menneet pahasti pieleen. Verohallinto on melko armoton viivästyksien ja virheiden kanssa ja pitkälle edenneet toistuvat virheet ovat saattaneet kaataa koko yritystoiminnan tai aiheuttaneet sellaisen laskun, että ulkoistettu kirjanpitopalvelu olisi tullut huomattavasti halvemmaksi.

Yleisesti neuvoisin harkitsemaan vakavasti kirjanpidon ulkoistamista jotta voit keskittyä yritystoimintaasi. Mikäli päätät kuitenkin tehdä tämän itse, neuvoisin ottamaan esimerkiksi tietyn väliajoin taloushallinnon konsultaatiota jossa yrityksesi kirjanpito tai verotus katsotaan läpi ja voit esittää myös kysymyksiä.

Hei Sakke, Kyllä voit. Yritystoimintaan liittyvät autokulut voit ilmoittaa elinkeinotoiminnan veroilmoituksella (selvitys yksityisvaroihin kuuluvan auton käytöstä elinkeinotoiminnassa). Muista, että kodin ja työpaikan väliset matkat eivät ole yritystoiminnassa vähennyskelpoisia. Vähennyksen edellytyksenä on, että pidät ajopäiväkirjaa tai sinulta löytyy muu luotettava selvitys auton käytöstä. Tästä linkistä löydät tietoa ajopäiväkirjan laadintaa varten:

https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteisot/ilmoittaminen-ja-maksaminen/veroilmoitus/liikkeen-tai-ammatinharjoittaja/auto–ja-matkakulut/ajop%C3%A4iv%C3%A4kirja/

Mikäli ajoneuvolla ajetaan yli puolet auton kaikista ajokilometreistä, auto kuuluu yrityksen varoihin. Tällöin voit vähentää kaikki yrityksen todelliset kulut kuten polttoaineet, huollot, vakuutukset ja poistot. Yksityisajojen kuluja ei voi tällöinkään saa vähennyksiin ja ne huomioidaan verotuksessa. Alla verohallinnon ohjeistus siitä, miten veroilmoituksella voit kummankin tapauksen tiedot ilmoittaa:

https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteisot/ilmoittaminen-ja-maksaminen/veroilmoitus/liikkeen-tai-ammatinharjoittaja/ilmoittamisen-ohje/tuotot/#yrityksen_ajoneuvot

Uusi kirjanpitolaki astui voimaan tammikuussa 2016. Laissa liikevaihdon käsite koki pienen muutoksen kun käsitteessä luovuttiin sanoista ”varsinainen toiminta”. Lain aikasempi sanamuoto kuuluu näin:
”Liikevaihtoon luetaan kirjanpitovelvollisen varsinaisen toiminnan myyntituotot, joista on vähennetty myönnetyt alennukset sekä arvonlisävero ja muut välittömästi myynnin määrään perustuvat verot”
Uuden lain myötä sanamuoto kuuluu seuraavasti:
”Liikevaihtoon luetaan tuotteiden ja palveluiden myynnistä saadut tuotot, joista on vähennetty myönnetyt alennukset, sekä arvonlisävero ja muut välittömästi myynnin määrään perustuvat verot.”
Muutoksen myötä liikevaihtoon voidaan katsoa kuuluvan myös tuottoja jotka eivät aiheudu elinkeinoharjoittajan varsinaisesta toiminnasta. Kirjanpitolautakunnan lausunnossa 1670/17.12.2001 on otettu kantaa liittymismaksujen käsittelyyn. Lausunnossa on ei-palautuskelpoisten (siirtokelpoisten) liittymismaksujen kirjauskäytännön osalta pitäydytty aikaisemmassa lausunnossa 1650/2001 jossa ”ei-palautuskelpoinen liittymismaksu voidaan katsoa jakeluyhtiön tavanomaiseen liiketoimintaan liittyväksi palvelujen tarjoamiseen liittyväksi tuotoksi, jota ei ole aihetta jaksottaa.” Lausunnossa ei oteta kantaa mihin tuottojen erään saadut suoritteet tulisi kirjata, mutta tekstin sanassa ”tavanomainen” antaa viittauksen siitä, että lautakunnan mukaan siihen ei liity erityisen poikkeavaa luonnetta.

Ei-palautuskelpoisten liittymismaksujen merkitseminen liikevaihtoon olisi perusteltua, mutta niiden merkitseminen muihin tuottoihin ei voitane pitää vääränä mikäli osuuskunnalla on esimerkiksi tarvetta raportoinnin kannalta eriyttää ei-palautuskelpoiset liittymismaksut omalle erälleen muihin tuottoihin. Tällöin voisi oikean ja riittävän kuvan antamiseksi voisi olla hyvä antaa selostus asiasta tilinpäätöksen liitetiedoissa.

Verotuksen näkökulmasta voit tehdä hankintoja perustettavan yhtiön lukuun. Tällöin perustamispäivää aikaisemmat hankinnat kirjataan perustamispäivälle kirjanpidossa.
Elinkeinoverolaissa ei ole erikseen mainintaa enimmäisajasta milloin hankinnat voidaan perustettavan yhtiön lukuun tehdä. Mikäli hankinnoista on kulunut pitkä aika ennen toiminnan aloittamista, tulee mieleeni kaksi ongelmaa:
  • Mikä hankintojen arvo on toimintaa aloittaessa? Onko niiden arvo enää hankintahinnan mukainen?
  • Onko hankintoja tosiasiallisesti käytetty yksityiseen toimintaan ennen liiketoiminnan aloittamista?
Tulkintaongelmia ei syntyne mikäli hankinnoista on kulunut enintään muutamia viikkoja, mutta tämä riippuu myös paljolti hankittujen tavaroiden luonteesta. Esimerkiksi ravintolatoimintaan hankitut kahden viikon takaiset maidot tai leivät eivät liene enää vähennyskelpoisia niiden arvo toiminnan aloittaessa ollen nolla.
Jos tekemästäsi hankinnoista on vierähtänyt jo aikaa, voit harkita niiden sijoittamista tai myyntiä yrityksellesi käypään arvoon. Tässä tapauksessa kirjanpidollinen ja verotuksellinen käytäntö riippuu hieman yhtiömuodosta.
Mikäli kaipaat asiasta lisää neuvoja, voit täyttää etusivulla olevan yhteydenottolomakkeen niin olemme sinuun yhteydessä
Kun jälleenmyyjä myy tuotteitasi, tulee koko myynti kirjata myynnin tilille ja tästä tilittää arvonlisävero. Komission osuus kirjataan kirjanpidossa ulkopuolisiin palveluihin ja tästä voit vähentää arvonlisäveron mikäli jälleenmyyjä on arvonlisäverollinen yritys. Hyvä muistaa kirjauksen liitteeksi laittaa tosite jossa näkyy myös tuo arvonlisäveron osuus.
Kyllä, listaamattomasta yhtiöstä saatu osinko on kokonaan verovapaata tuloa yrityksellesi mikäli sinulla on osakeyhtiö tai osuuskunta (EVL 6a §).

Ei, verotuksen osalta osakkeen matemaattinen arvo lasketaan edellisenä kalenterivuonna vahvistetun tilinpäätöksen mukaan. Eli jos yrityksesi osinkoa joulukuussa 2023 osakkeen matemaattinen arvo lasketaan 31.1.2022 päättyneestä tilikaudesta.

Lähetä meille kysymys

Voit lähettää meille yleisluontoisia kysymyksiä kirjanpidosta ja verotuksesta. Valitsemme joka kuukausi 1-2 kysymystä ja annamme tähän vastauksen joka näkyy kotisivullamme kaikille. Palvelu on maksuton, mutta kysymyksiä tullessa useampia valitsemme näistä vain yhden.